bahan2 : (kuantiti nie aku ikot suke hati aku jer taw.. those yg suke manis, lebihkan gula tp tk elok woooooo)
utk based (apple)
epal hijau - aku pakai 5 biji.. potong dadu.. (aku tk buang kulit epal)
1 cawan kismis (hitam tue)
2 1/2 sudu besar tepung gandum
2 1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecik serbuk kayu manis **aku tk letak sbb tk suke**
utk crumble (top)
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan gula
1/2 butter
badam (taruk byk2 best) - kl tk suke badam, blh ganti dgn kekacang yg lain..
cara:
satukan bahan2 based (apple) dan gaul sebati.. masukkan dlm bekas tahan panas dn ketepikan kejap utk buat crumble..
utk crumble, satukan bahan2 utk crumble tue pastu gaul sebati.. pecah2kan butter guna tangan and gaul dgn tepung smp dia bergentel2..
pastu tabur crumble atas apple tadi dan bakar smp kekuning-kuningan.. aku bakar dlm sejam gitu bagi dia badam dia garing.. bakar at 150 darjah celsius..
dh, masak, sila makan panas2 dgn ice cream vanila.. mmg best gilossssss...
contoh crumble.. crumble nie blh buat byk dan blh frozenkan dia..
aku frozen kan..
aku punyer apple crumble dapat tahan 3 hari.. bukan sbb basi tapi sbb habis.. nie kl simpan dlm peti ais, mmg blh tahan lame.. :)
selamat mencoba dan selamat mentekedarah!!!
chiow!
3 ulasan:
oh thanks yong! sudi berkongsi resepi anda...i'll try to make it...makan dgn ais krim yea lagi sedap?
Nampak manthop.. Bak sikit Kakyong!! :)
emme : no hal dear.. selamat mencobak
ajam : meh la dtg umah makan2.. ajak aweksss sekali.. :)
Catat Ulasan