Jumaat, 25 Mac 2011

Choc Ganache @ Choc Topping @ Sos Cekelat

semuo samoooo ajo bondo eh..

yang dituang ateh kek cekelat tue la.. lately nie ramai plk tanyer mcm mane nk buat choch ganache..

hr tue aku ader buat post choc ganache.. tp tue stail lain guna butter.. nie ada stail lain plk :) terai ler..

ikot besar kek okeh.. aku punyer sukatan nie utk saiz kek cekelat yg aku buat kelmarin..

kl kek besar, double sukatan..

1/2 serbuk koko
1/2 susu pekat manis
1 sudu minyak (aku guna minyak jagung)
susu segar (blh ganti dgn susu cekelat, susu cair or susu tepung bancuh dgn air panas)

masak serbuk koko, susu pekat dgn minyak guna kekdah double boil.. sape tatau double boil tue ape, lempang muke laju2.. :p

pastu baru susu segar tue last utk tahap kepekatan choc ganache.. kl nk pekat, taruk sket ajer dlm adunan.. kl nk cair sket, taruk byk sket..

sekian, chiow!

1 ulasan:

cik_ah82 berkata...

hehe..noted!
baru ku tau camana nk buat, tp tatau jadi ke idak..harap2 jadi le..hehe
tq kak yong!