Jumaat, 11 November 2011

Kek Planta Strawberry

dapat resepi nie dari makcik aku masa hari raya haji hari tue..

dia buat, aku makan smp habis.. pelahap kan?? tpppppppp.. aku tidak berkeseorangan.. aku melahap secara duet dgn kakak sepupu aku yakni puan muzai..

beb, lu jgn deny haaaaaaaa...

dh la dimakan nyer kek tue smp habis.. tidak cukup dgn itew, mtk tapau resepi plk..

mithali kan anak sedara dia yg seketol nie.. :)



KEK PLANTA STRAWBERRY..

time buat semalam dh niat dh..

kl jadi, aku share ngan korang.. kl tk jadi, aku buat derkkkkkkk ajer smp ke sudah :)

so, skang korang tau la kan kek jadi ke tidak..


"for a better view"

kek ini adalah sgt senang gile.. bahan pn alahaiiii.. benda-benda basic dlm dapur.. makcik aku kate, ALAAAA.. NIE KEK ORANG LAMA LAMA..

pandai org lama lama buat kek :)

aku bg resepi eh.. sape nk terai, terai.. tiada paksaan dlm membaking..

bahan :


  • 1 cawan gula (aku guna 3/4 cawan saje)


  • 1 cawan planta


  • 2 cawan tepung **


  • 1/2 sudu baking powder **


  • 1 sudu teh esen vanila


  • 4 biji telor


  • bahan yg digemari mcm choc chips ke, fresh fruits ke, serbuk koko ke, choc rice ke.. (makcik aku buat hari tue dia taruk choc rice yg warna warni tue)



aku guna jem stoberi.. bff opis bagi.. dari cameron gitu.. dlm jem nie, ader buah stoberi kecik kecik.. aku korek buah ngan jem dia sket2.. kl taruk jem byk2 takot telebih manis..

cara menggodek kek:

pegi panaskan oven dulu..

ayak bahan bertanda **.. ketepikan..

dlm bowl, dgn mixer, pukul gula dgn planta smp kembang..

kemudian masukkan satu persatu telor dan pukul lagi.. masukkan esen vanila dn pukul smp betol2 adunan kembang (warna adunan tukar jd off-white)

masih menggunakan mixer, masukkan adunan tepung.. pukul smp sebati..

masukkan bahan kegemaran.. kacau guna whisk..

nampak tk buah stoberi.. kecik cinonet ajer kan.. sesuweiii.. gaul sebati guna whisk okeh..




bakar dgn suhu 170 d/c, api atas bawah selama 25 minit atau sehingga masak.. try test cucuk kek dgn lidi.. kl lidi kuar bersih, dh chantekkk la tue..

sejukkan dl sebelum dipindah masuk dalam mulut terus ke perot..



kek naik tk banyak sgt.. so, kl rase nk kek tebal, buat dlm loyang kecik sket.. aku smlm guna loyang besar.. dpt byk sket..






asing siap siap dlm 3 bekas..

bekas besar utk aku bawak opis bg nie.. dh settle dh pun..

bekas bulat utk rumah shah alam..

bekas kecik utk tarzan bawak pegi opis..


dh, tue ajer..


selamat mencobak..


chiow!

3 ulasan:

eynda berkata...

Mesti sedap :-)

..: MuZaiY :.. berkata...

woihh yg pasti lu yg finishing kasi licinnnnn.. nanti gua lak nyusul nak menerai resepi org lame-lameeee...

Razila berkata...

eynda : tak tau la.. tp bdk opis yg makan komen sedap :)

beb : terai beb.. kl lu nk taruk, fresh strawberry bebanyak mst ngam hoooo rasa dia...