Khamis, 6 Januari 2011

Aku Nk Bagi Tips, Korang Nk Tk??

tips masak la.. hehe but ini time tdo gambar.. card reader aku jahanam... jahanam btol!

everytime kl aku kate aku memasak almost every day, aku mst dpt aksi muke pelik dari si penanya --> eh ade ke ayat penanya??

rupe dia mcm EH MAK DATIN NIE MASAK HARI HARI, RUMAH DIA TADE MAID KE???

huwwawawa nk gak level mak datin ;p

kl nk dipikir, mmg mcm tk sempat nk masak sbb aku keje dkt PJ tggl dkt putrajaya.. journey ajer udah makan dkt sejam masuk jem semua.. paling koman aku blh ader kt rumah is pkl 6.00 ptg

tue mmg setok campak henbeg, tukar baju belasah terus berperang msk dapur..

but aku pn mcm bertuah badan gak sbb tarzan normally pkl 8 or 8.30 mlm baru tercongok kt rumah.. so, no rush la kan..

memasak nie kak eton, kak semah, tk susah.. tk lame pn.. kl ko mmg level dewata bab memasak nie, setengah jam tue aku rase ko dh dpt 2, 3 lauk..

yg buat lame tue preparation dia.. nk kopek bawang la, nk potong bawang la, nk frozen ayam ikan segala la, nk blend cili la.. mmg mkn masa..

so, aku buat gini (ntah2 some of u yg dh lame try.. aku je baru nk key pho chi)

aku kopek bawang putih, bawang merah siap2.. simpan dlm bekas asing2.. bekas bertutup.. JANGAN BASUH yer.. kl basah, dia cepat busuk..

blend cili siap siap.. bile nk masak nnt, ko tggl cedok.. simpan dlm frezer, it will last long..

rancang ape yg korang nk masak.. cth kl nk masak ayam, pg sblm gie keje defrost ayam siap2.. pindah dari frezer ke tpt sejuk biasa.. by the time korang blk keje kang, ayam dh sedang2 elok lembut nyer..

ouh ikan tk yah defrost yer nk2 ikan setok kecik2 nie sbb ikan senang ajer nk defrostkan dia.. ko rendam ajer dlm air, kang kejap lagik kang dia lembik la.. TETAPI kl saiz ikan ko tue besar bapak gajah cth ikan siakap, sila la defrost yer..

memula masak nasi.. jgn takot sbb periuk letrik nasik tue kan blh 'warm' kan nasik kan??? kl korang takot gak nasik kering, ttp la dl suis, kang nk dekat mkn kang, panas kan ajer balik nasik tue..

kumpul semua benda setempat.. sblm masak, aku keluarkan bekas sayur, bekas bawang or cili blend dari peti ais.. jimat masa.. pastu tkyah la peti ais ko tiap 5 minit gedegung gedegang.. jap2 bukak amik sayur, jap2 bukak amik telor, jap2 bukak amik ikan.. jahanam peti ais ko nnt..

brg makan frozen.. lagik senang.. 10 minit ajer dh setel masak..pecaya la sbb aku dh terai ngeh ngeh ngeh..

eh, tue ajer la yg aku buat.. kire tue tips la.. mmg setat pkl 6 ptg, insyallah la dlm pkl 7 mlm tue aku dh terbentang dpn tivi layan TOP CHEF best wooo citer tue..

ok, dh..

chiow!

3 ulasan:

jesnita_ns berkata...

sama lah yong...aku pn buat benda yg sama...masak ni tak susah mana pn..cuma rajin ngan malas aje..

cik gObu berkata...

wahhh bagus lah

akan dipraktikkan nanti hehehe

KasihKuAlRayyan berkata...

apai : senang kan..

awin : nnt try tau