Jumaat, 24 Julai 2009

My Baby 'BUT'.. RIP.. **lonnggggg N3**

aku ader follow satu blog nie. ~KASIH ALEEYA~.. ader satu N3 dia pasal KUCING-KUCING KESAYANGAN.. aku pencinta kucing okay.. sedih aku baca kucing2 yg pernah dia jaga mati.. sedih taw.. aku pn terpanggil nk buat N3 kocing nie.. pun dh mati gak.. sekarang sudah sedey..

name dia BUT.. yg mane?? of cos la yg depan.. tkkan mak aku name BUT kot.. nk maut??? sgt comel adorable love cuddly nk gile.. mata hijau okay...


mane dpt inspirasi name dia BUT??? sebab jumper dlm boot kereta myvi merah aku yang hebat **hamik ko.. nk jgk promo kete**.. time bulan pose.. shian dia.. org buang okay.. time tue umur dia like 2 weeks old ajer.. lebey kurang la.. aku mane tau.. nk tanye pun, dia tk blh bercakap.. mula2 dgr suara dia ajer.. adik aku ckp dia dgr bunyi kucing..


hah!! hamik.. satu family dok tertonggeng2 dkt kete aku mencari kt mane dia port.. bapak aku la best.. dgn kepiah (baru balik dari terawih) ngan kain pelekat lagi.. nasib mak aku ader inisiatif nk tukar telekung dia.. kl korang nmpak benda putih dok tertonggeng2 dkt kete merah, ape korang rase??? rilek ar.. bulan pose setan hantu kene ikat...


dh puas sekeluarga buat aksi tonggeng menonggeng mengalahkan montot sheeda dangdut, bapak aku tiba2 dpt idea brilliant maut bukak boot enjin.. hah!!! situ ko ddk.. sian dia.. ngan basah + kotor.. agak nyer enjin kete aku suam2 kot.. tue yg dia ddk kt situ.. nasib suam.. kl panas??? tk ke sia2 ko masak kt situ??


ok.. the plan was like tis... KITE SIMPAN DIA DL MLM NIE, ESK KITE HANTAR KT PASAR.. nie tk lain tk bukan, dialog omak aku.. dia mmg bengkeng sket ngan kucing.. kucing kl lalu dpn umah aku, kl tk kene selipar japang dia, mmg tk sah!! mmg tk sah okay.. tue baru lalu.. korang bayangkan kl masuk umah.. woohhh.. seram okay.. aku ngan adik bradik aku, ader time tue, merayu2 la nk bele kucing.. sorry la.. sket pn dia tk approve.. aku rase dia dgr pn idak.. sbb muke dia toye ajer.. sakit hati okeh!! kl dia dgr pn, statement standart dia NK MAIN NGAN KUCING, GIE UMAH IBU (she's our neighbour).. GIE LA KORANG MAIN NGAN BOB KAT SITU.. BELA NO... **hampa hampas :(**


hengat tuff la statement gitu.. mlm tue kiteorg mmg x-cited.. aku sanggup la tebalik buraikankan bakul kain kotor mak aku sbb nk ltk kucing nie (ini time, penganugerahan name tidak dibuat lagi).. adik aku rembat tola lame mak aku (mak aku lagikkkkk) buat alas nk kasi dia warm2 jgn sejuk.. bapak aku.. siap bancuh susu pekat manis F&N nk feed dia.. almaklum la.. umah aku tk ader fresh milk.. so, F&N ko dpt pn kire syukur okeh.. the best part, mak aku yg mandikan dia coz ade kesan minyak itam.. okay.. okay.. time nie la aku ngan adik badik aku pancing omak aku.. MAK.. BELA NK TAK??? mcm biasa... TK ADER.. ESOK ANTA DKT PASAR.. telan lagik air liur kiteorg... mission gagal..


mlm tue, anak2 en razak pn thalmiah mmg la jakun.. maklum.. ader kucing yg sgt2 comel memikat hati.. 1st time bakul kain kotor mak aku menjadi pujaan.. kl dak, mmg disisihkan.. berkumpul okay around bakul.. tido lambat nasib hari jumaat esok cuti.. belek kucing.. TV jugak tidak seronok ditonton.. lagi best tgk kucing berak!!


esok pagi, masing2 bgn awal.. dh la tdo lambat, bgn awal.. hebat ke tidak??? kl dak, selagi tk dgr sore mak aku meninggi ke langgit 7, mmg la membuta smp pkl 10, 11 baru bangkit.. amazing kan wat a cat can do to you.. bukak aje mate, trs cari bakul pujaan.. fuwh.. nasib kucing ader lagi.. makpak aku tk gie pasar lg kot.. noor, daus, wani, nabilah.. bertenggek... muka masing2 tk mandi.. PANG!!! busuk okay..


confirm blk nie ngan mak aku, MAK, JADI KE HANTAR KUCING NIE KT PASAR??? JADI.. pergh... gagal lagik.. so, tk pe la.. spent time puas2 ngan kocing sblm mak aku hantar dia gie outstation (pasar).. tp kuasa tuhan, sape tau... agak nyer mak aku dh nengok anak2 dia dok jakun tk pernah ader kucing happy gilo mcm dpt makan ayam KFC, dia pn bg approval bersyarat.. hah!! YEHHAAA!!! syarat pn syarat la... rules are made to be broken mak... hehehe


syarat nyer?? kami ber4 nie kene jaga makan, berak and besihkan dia.. okeh... senang!! so, hari tue, xcited nyer mcm dpt adik baru **TANAK!!** masing2 berterabur cari keperluan si kocing.. bapak aku cari sangkar, adik aku dan2 beli fresh milk, aku kuar cari tilam kucing, choker n soft toy, wani ngan bilah sbb tk ader duit, assign jaga kucing kt rumah.. kl kucing berak, panggil mak.. lalalalala.. aci tak???


so, bermula la idup ngan kucing.. proses penamaan calon, kumpul centre rumah, sume setuju nk bagi nama BUT sempena tpt jumper.. boot kete aku!! name manja BUT... name penuh BOOT KETE.. jaga bukan jaga main2 okay.. siap panel vets.. daftar dkt sec. 13 shah alam punyer vets.. cukup sume injection dia, immune ngan cacing.. utk immune ajer udah RM120.00.. bankrup mak aku.. eh.. asal mak aku??? tp mmg pn duit dia.. lalalala.. so, gie giant, kl beli coco crunch kiteorg, makpak aku mst beli skali frieskies :0 .. bagus.. adil n saksama..


tp, tk lame dia ngan kiteorg.. died bcoz virus infection.. tatau mane dia dpt.. FYI, BUT nie jenis hometype punyer kucing.. mmg tk kasik keluar rumah.. tk la zalim naw.. setakat kaw pagar rumah tue ok la.. kl dia telepas kuar cpt2 cari balik b4 dia gaduh ngan kucing liar.. kotor okay... tamau.. tamau.. tamau..


sgt sedih dgn kematian dia.. aku tk ader time dia mati.. outstation penang.. mlm b4 gie outstation tue, aku gagahkan jgk diri ikot makpak aku gie vets sbb dia dh setat sakit n kurang aktif + refuse to eat OUH GOD WAT HAPPEN TO U BABY??.. padahal aku letih gile nie baru balik keje.. gigih.. smp kt vets, dia admited.. doc suruh tggl.. bye bye BUT.. kakyong nk gie keje jauh esok.. balik nnt kite jmp ek.. **sedey okay.. sekarang rase mau meraung** kt penang mmg la aku teringat2 kt dia.. teringat kt boyfren pn tk dasat mcm tue...


so, last day dkt penang, pagi sblm gerak balik, i rang my mom to check on his condition sbb mak kate dia dh discharge the day b4.. mak kate mcm dh segar sket coz pg tue dia try panjat tingkap nk kuar.. doc advise jgn kasik dia active sgt.. kucing kan.. mst la dia nk gerak2 play.. tkkan mak aku nk bedung dia in order to tk nak kasik dia actif.. i was sooooo happy to hear tat.. sudah tidak sabar mau balik jumper kekasih gelap bebulu..


so, shah alam, here i come!! BUT.. tgg kakyong eks.. dlm 12 noon tue, check hp.. ader lebey 3 missed call frm omak.. maybe aku tdo kot masa mak call tue.. aku kl tdo, telinga sume shut down.. aku tepon balik... okay.. nape mak aku nangiis?? naaapppeeeee???? NO!!! mak aku kate BUT dh mati... NNNOOOOOOOOOOOOOO!!! mcm petir aku dgr.. dh setat dh drama aku.. meleleh2 dh.. mak kate dia mati dpn TV.. mak kate ingat dia tdo.. ble mak aku nk kejut bagi makan, dia tk gerak.. tp badan warm lagi.. means dia baru mati.. mak aku panic, pggl ibu.. YUP!! HE'S DEAD...


NAPE BUT TK TGG KAKYONG... NAPE??? sgt2 down.. aku suruh bapak aku hold jgn tanam dl.. tp bapak aku nk tanam jgk sblm badan dia keras.. lgpun aku jauh lagi time tue nk smp.. redha ajer.. balik2 tue, bapak aku kasik tgk gambar dia tangkap utk aku tgk.. sedey sentap aku.. mcm tido ajer dia..


so, sunyi la idup kami balik.. kl dak "BUT... MEH MAKAN..." "BUT!! TURUN".. "MAK.. BUT PECAHKAN PASU"... "BUT, JGN CAKAR BEG MAK TUE!!".. even skang dh ader pengganti pn, BEE, BUT tetap kami kenang as our 1st pet.. kenkadang nampak ajer kucing yg bulu dia putih, mcm ternampak2 BUT.. BUT bulu dia putih bersih.. perang cume dkt ekor..


TO MY DARLING BUT, RIP YER SAYANG...

chiow.. isk.. isk.. isk...

3 ulasan:

aku lah arween berkata...

owwhhh
teringat plak kt kucing kesayangan kiteorg

shiro ngan nemo

:(

jesnita_ns berkata...

cedih aku baca N3 psl kucing ko ni yong..wpn aku tak berapa suka ngan kucing..ish..ish..uwaaaaa..

sHiReEn berkata...

ko berjaya buat airmata aku bergenang. hikss... zaman sekolah aku ada bela kucing... dia mati masa aku nak naik bas sekolah.. balik sekolah tu.. ibu ckp.. kucing aku mati kena langgar bas sekolah aku.. sob.. sob. sob..