bagusssss.. awal awal lagik aku dh kepam strepsils- xtra strong.. dh mcm ribut dh dlm mulut aku.. berangin shiott...
mtk mtk la ilang sebelum sabtu sbb hr tue ader event besar yg aku dok tunggu2.. heheh antara peristiwa penting dlm idup aku dgn sorang yg sgt dkt dgn hati..
auwww.. dh setel nnt aku citer eh..
ok.. semalam pg tanye herman dia nk dinner ape.. dia kate nk AYAM MASAK MERAH/ AYAM SAMBAL..
saya pilih AYAM MASAK MERAH sbb saya tk pandai masak sambal.. nnt rase sambal confirm pahit..
ader tk tips nk masak sambal yg sedap?? ---> ala... sambal yg guna cili kering tue.. share boleh?
time tgh lunch semalam tepikir, kl buat nasik marjerin utk mlm nie pn okeh gak.. dh kene sgt dgn ayam masak merah.. tinggal nk tambah jelatah jer..
cpt cpt aku gie beli nenas dkt kakak yg jual buah tue.. dpt sepotong jadik la.. beli sebijik buat menda.. bukan habis.. nk di tanam pn, confirm mati jer nnt..
balik keje jer, terus zassss masak nasik dl.. sbb kl tk jadi ke hape ke, ader time lagik nk masak nasik lain.. :P
nasib jadi.. cume time masak dlm rice cooker tue, dia mcm mantah sket.. so, aku pindah masuk dlm periuk kukus.. kukus for about 15 mins and wallahhhh.. sesedap rase.. herman loikeee nasik yg berderai derai mcm nie..
nk resepi??
bahan (utk 2 pot nasik):
beras
3 sudu besar marjerin (ikot suke la eh.. nk lebih, blh tambah)
sebatang kayu manis
1 biji bunga lawang
2 bijik bawang kecik
serai - ketuk *semalam ai blh terforgot masukkan serai.. kl dak, wangiii jer bau nasik**
garam
cara :
basuh beras bersih2 and tos.. meanwhile, dlm periuk nasik (rice cooker) tue, tenggek atas dapur dan cairkan marjerin.. bile dh cair, masukkan bunga lawang, kayu manis, serai and bawang.. goreng sampai naik bau pastu masukkan beras tadik.. kacau bg rate dgn marjerin, masukkan air and garam.. pastu boleh pindah masuk dlm bekas rice cooker and masak mcm biasa..
tue bg yg rajin.. kl yg malas sonang bai tueee.. dap pn dappp..
nasik panas panas, campar planta, taruk garam sket, gaul.. setelllll...
nie ayam masak merah.. herman suke gile.. sedap kate nyer.. wahhhhh kembang kuncup idung ai okehhh.. tk sia sia penat masak.. resepi tk yah la eh.. korang pn tau kan masak ayam nie mcm mane..
nie org panggil jelatah ke, jelantah ke, or acar?? mak conpius nie.. nie 1st time buat.. selalu mak aku buat, aku tukang bedal ajer.. nasib jadik.. aku guna timun jepun yg selim warna ijau pekat tue.. dh tue ajer yg ader dkt rumah tp ok la rase dia.. rase mcm nk cakap jepun pn ader nie.. hahaha.. ok tk kelaka..
jemput makan semua.. burppp.. alhamdulillah..
chiow..
2 ulasan:
ni resepi sambal supaya tak pahit.. 1stly make sure minyak byk supaya cili tak hangit. nnt dh abes masak minyak yg timbul tu buang. next, bila dh tumis bwg (bwg merah atw besar) n bwg putih naik bau tu,masuk cili. ikut la nak pedas boh byk, nak rasa manja2 buh skit. tp make sure minyak lg byk dari cili. pastu kacau skit supaya cili bergaul rata dengan minyak. tunggu smpi pecah minyak (atau cili dh mendidih)baru la masuk bahan lain cm asam jawa, etc.. 1 lg yg buat hangit tu bwg. kena balance gak.. bwg putih tu dlm 2biji besar okla. kalo kecik masuk 3.. kalo byk tu yg buat hangit.. bwg lak kurangkan masa tumis tp sebelum tutup api bru campak bwg potong bulat (kalo suka byk bwg) sekian dari dapurku hehe
time kasih dik.. nnt akak try..
Catat Ulasan