Isnin, 8 Ogos 2011

Sum Sum (Edisi Bukan Tulang Sum Sum)

ader org sebut KUIH sum sum.. ader org kate BUBUR sum sum..

arghhh persetan aper org kate.. janji aku kate KUIH sum sum.. muwahahaha..

tp payah naw nk dpt.. kl kt kg aku kt perak nun, bersepah okehhhh.. siap ader kaler kaler lg..

oleh kerana keadaan memaksa (aku nk makan tp tk jumper) harus la celabak cari resepi.. nasibbb jumper..

maka, seawal 3.30 pagi sabtu yg dingin, org membuta, aku bertukang dkt dapur.. sensorang plk tue.. nasib bulan posa tade hantu..


tarzan 2, 3 kali dok confirm ngan aku betol ke nk buah kiuh suboh2 adam tue.. aku igtkan dok tanye2 nak teman..

tp hareeeeemmm.. elok ajer pkl 3.30am tue, aku cari dia rupe nyer dh baekkk punyer tebongkang..



nie tgh sejukkan sblm masuk dlm peti ais.. ouh bekas tue dibeli khas semata mata nk buat kuih nie.. tue yg smp RM67++ bil aku tue.. yg tade dlm list pn aku rembat.. sila lempang diri sendiri..



nie tapau nk gie berbuka rumah makpak.. air gula tue dh siap siap buat rite after iftar..




jadi uols.. siap confirm rasa dgn opah aku lg.. dia kebetulan tk posa sbb demam teruk.. opah aku kate, betul la rase nyer.. yahuuuuuuu..


tarzan, mak ngan adik2 aku semua suke.. rase nk lompat lompat bintang atas meja makan..



kl aku meniaga, mst aku happy gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..


eh, aku tempek resepi sekali.. try yer.. senang bangat!


bahan utk sum sum


100gm tepung beras


30gm tepung pulut


1 liter santan (aku campur santan kotak + air smp dpt 1 liter)


garam secukup rasa


**campur dan masak bahan di atas dgn api sedarhana smp bancuhan pekat**


bahan utk sira gula


3/4 gula melaka/ merah


3/4 gula


1 liter air


daun pandan


**campur dn masak atas api sedarhana smp sedikit pekat.. eh, takkan korang tatau buat sira nie kot.. kemmon laaaa :)**


utk sukatan nie, sira dpt banyak.. kl korang nk kurangkan, sukatan gula merah + gula harus same.. cth 1/4 gula merah, 1/4 gula.. air dia bajet2 sendiri..


tp utk sukatan 1/4, aku rase air 1 - 1 1/2 cawan dh okeh dkt kot.. tepulang korang suke manis takat gugur gigi or potong kaki.. :)


btw, kl kt kg, sira tue, dorang guna mcm sira sirap rose tue.. nnt aku nk terai lah!!


dah tue ajer..


chiow!

2 ulasan:

lovelywa berkata...

wahh feberet aku gak nih..alahaii meleleh ayor lior nengok kuih nih..thanks syer resepi..bleh buat ar pas nih..tp tunggu cuti ar..huhuh

KasihKuAlRayyan berkata...

sedap kan kuih nie.. nk nk makan time sejuk2.. alahaiii gugur jantung rase nyer :P

terai okeh.. jgn tk terai..