Rabu, 18 Ogos 2010

Yang DiRindui Nanti..

awal sgt tk nk citer pasal raye?? hehe amik feel tk salah kan.. :)

tahun nie, telah diketahui nasib badan awal awal akan beraya hari pertama di kolumpo.. uwaaaaa sila nangis golek golek..

tp insyaAllah raya kedua akan bertolak balik ke kg paris darul ridzuan.. yeay yeay..

tp tetap la akan termiss keeksaitedtan hari raya pertama di sana.. huhuu..

antara peristiwa yang akan menjadi diri ini syahdu --->

berkonvoi dgn makpak balik kg selalu nyer 2 hari sebelum umat islam dijadualkan menyambut hari raya.. lalu berenti jalan untuk membeli jagung utk buat lemang jagung opah yg sungguh fewwwiiiittttt rase nyer..

menghias rumah di bawah..



nampak tk steady ajer tuan rumah naik tangga.. selalu amik kontrak tukar sarung kusyen, gantung langsir baru, bentang kapet, kuarkan balang, kuarkan pinggan mangkuk cawan bagai..

persediaan membuat lemang dan upacara membakar lemang dan masak rendang di laman rumah..




tue dia cucu baru opah aku (herman) tgh tnjk skill kopek kelapa..



lemang jagung otw bebeh..

isi kuih dlm balang smbl pok pek pok pek suruh anak anak dara yg lain take part tp banyak yang masuk mulut dari masuk balang.. wasalam.. dorang dh raye dl.. eh, aku pn kadang kadang join jgk..

berkumpul ramai ramai dpn tv nk tgg penguguman raya dari Pak Engku yg makin lama nampak makin uzur tp menten cool ajer.. semoga Allah panjangkan umur Pak Engku untk bersiaran lagik..

rase nerves takot tiba tiba black out sbb budak budak main mercun kene wayar.. penah jadi woooo utk 3 tahun berturut2.. redho ajer la.. bergelap la ko smp pg raya kang..

menatap wajah ini..



makcik aku telah kembali ke rahmatullah akibat penyakit kanser pada 3 Julai 2010.. pasti rindu dgn masakan lontong dan rendang kerang beliau.. semoga arwah makcik aku di tempatkan di kalangan mereka yang beriman.. Amin.. rase nyer tahun ini, sambutan raya akan menjadi sedikit emosional :(

kemeriahan di pagi raya of cossss... bermula dgn sesi laung melaung kejotkan seisi rumah.. nie selalu mak aku punyer part.. muwahah.. dh konfirm2 yg kecik2 dgn anak bujang la paling culas nk bangkit.. pastu sesi rebot rebot toilet nk mandi sunat aidilfitri.. toilet ader dua ajer.. yg nak mandi dkat 30 org.. pandai pandai la..

bersiap siap nk pegi masjid nk semayang raya.. nie pn blh buat kecoh satu rumah.. satu kete bawak opah, satu kete anak bujang, satu kete anak dara, satu kete bawak budak2 yg dh boleh solat, satu kete omak omak ngan apak2.. car pool ajer sume..

sesi hidang makanan.. sape rase lapar nk makan dl, makan la.. pastu gie semayang raya, balik dari semayang, ziarah kubur semua, baru makan ramai ramai..




tgk semua pakcik makcik sepupu sepapat duduk berlonggok smbl makan.. ader yg chit chat2, ader yg tgk tivi, anak2 bujang ddk sembang sembang gelak2, anak anak dara sibuk borak borak.. best best bestttt... time nie la nk sakat menyekat.. yg paling teruk kene sakat adalah mereka mereka yg telah berkarier tp buat dunno ajer tk hulur duit raya.. muwhahah tahan ajer la korang..








amik kooo semua berdiri, bagai nk roboh rumah opah aku.. muwahahah maklum la.. anak cucu semua dh besor besor umur dan fizikal.. tp dorang dorang nie dekat di hati aiiii..

sesi salam dan sesi pengampunan.. wooo nie paling best.. sesi tersebut selalu nyer akan diselang selikan dgn sorakan tinggal tk ader pom pom ajer.. aku dh kene dh thn lepas.. :)



cium jgn tk cium.. mak abah, tahun nie, noor cium tangan mak abah raya ke-2 yer.. huk huk hukkkkkkk..



wooo wooo woooo ini pakcik ader duit raya wooooo.. serbuuuuuuuu!!!

so, sume sume nie mmg peluang besar la aku ketingalan tahun nie.. huhuhu.. tk pe.. raya kedua insyallah aku suami isteri akan sampai kt kampung.. tunggguuuuuu duit raya dari aku..

tp aku eksaited gak apeee rase nyer beraya di kolumpo.. tk silap aku, sepanjang panjang idop, nie kali ke-3 aku beraya dkt kolompo tk balik kg..

1st time masa arwah atok baru baru meninggal

2nd time masa aku nk menikah raya ke-5 dua tahun lepas

3rd time, tahun nie la..

agak agak meriah tk?? lagpun, ipar duai aku pn ramai.. bile sesekali 9 org bekumpul campur anak buah lagik, boleh bergegar la rumah.. :) rase nyer tue pn dh cukup nk obat hati yg kerinduan dgn suasana di kg..

normally raya pertama mmg dorang dkt kolumpo sebelum challow balik rumah mentua masing masing on raya ke 2..

aku : yang, raya 1st nnt kite sume berkumpul kt rumah kak Gee (SIL) ke??

herman : ha'ah.. lepas semayang raya kite kumpul la kt rumah kak gee..

aku : so, mlm raya nnt, kite ajak kak otet ngan kak poi ( both my SIL) tdo sini la eh?

herman : eh.. ape pulak.. dorang kan nk kemas rumah dorang sendiri.. kite ajer la mlm raye nnt..

aku : haaaa??!!! ---> kejung aku dgr statement dia.. tk penah dibuat aku berdua ajer malam raya..

org, malam raya ramai ramai la besttt yannnnnnngggggggg... mane shiok berduaaaaaaa... uwaaaaaa..

dh dh... tk blh citer lebey2.. kang banjir kang..

chiow!

p/s : sahur tadi tgh citer NUR FANSURI.. fullamakk.. nama angsa dia charlie dgn angel la.. siket punyer stylo.. skang, ape kelasss name kucing kt rumah mak aku name Bee.. mungkin akan pertimbangkan nama baru.. CARLOS mungkin???


5 ulasan:

eMMe berkata...

hurm..terimbau kembali kenangan raya zaman remaja/bujang, yong, ko perok belah mane? teman belah Sg Siput (mok) ayoh ( Teluk ensen) hehehe...tahun nih, my 1st raya same hubby...tolong doakan aku balik kg akuuu hahahahha....

..: MuZaiY :.. berkata...

wei sesi tour de raye pun melepas ke? selalu kite wat 2nd day kan? make sure lu sampai umah opah sblum subuh tau. dressing raye siap2 pastu trus konvoi muahaha

KasihKuAlRayyan berkata...

emme : yong dkt bota kiri.. huh?? belum cabot undi ke? yong doakan emme menang cabot undi balik kg nnt.. :)

beb : tu la.. mak bgtau kt gua mebi raya ke 2.. gua dh try pujuk herman balik on 1st raya tp dia kate nk balik gak raya ke-2.. gua tk kire, raya ke 2 tue, pkl 1.00 pg wa tala herman ajak balik.. hahah

..: MuZaiY :.. berkata...

tak kire la tala ke hape ke janji kena sampai sblum acara pelepasan. kalau kitorang dah berlepas srupa lu raya kat KL gak la.. takpun gi la beraya ngan opah ton pujaanmu itu harhar

KasihKuAlRayyan berkata...

hahah gua kecap la lu org nnt tgh jalan.. jumper dkt umah acik smbl makan pizza ke, kentaki ke, tk pn jmp dkt rumah opah enda smbl makan nasik dagang..